Кампанията за европейските избори през 2024 г ще се различава в сравнение

...
Кампанията за европейските избори през 2024 г ще се различава в сравнение
Коментари Харесай

Промените в климата: Важна тема, но не и топ приоритет на европейските избиратели

Кампанията за европейските избори през 2024 г ще се различава в съпоставяне с тази от предходните. Докато преди пет години темата за климата доминираше в дебатите, днес тя не е водеща.

Според извънредно изследване на Ipsos, поръчано от Euronews, битката с изменението на климата е приоритет за 52% от интервюираните, докато 32 сто смятат, че въпросът е значим, само че не е приоритет. Според същото изследване, 54% от европейците считат, че покупателната способност изпреварват климата. Но все пак, борбата с световното стопляне ще остане измежду приоритетите на идната Европейска комисия.

 
В политически проект обстановката ще бъде друга. Въпросът за климата остава съществена тематика за Европейския съюз и за света. Въпреки че отвличаме вниманието си и с други въпроси, рецесията с климата ще се отрази на Европа през идващите години. 
Симоне Талиапиетра, откривател в институт Брюгел

Пандемията от COVID-19, енергийната рецесия, войната в Украйна и укрепването на отбранителните способности преподредиха програмата на Европейския съюз в региона на климата. Извънредните геополитически обстановки обаче не означават непременно, че ще има Европейски зелен пакт. Очаква се водещият план на Комисията да навлезе в нова фаза в идващия мандат. 

 
Вече не загрижеността за природата е движещата мощ, а по-скоро конкурентоспособността и сигурността. Добрата вест е, че зелената стратегия е потребна за Европа. За континента, който би трябвало да внася 90% от потребяваните петрол и газ, зелените решения са начин да се гарантира енергийна сигурност. Целта е да се избегне обстановката от последните три години. Това е и начин за понижаване на цените на силата за всички жители. 
 Симоне Талиапиетра, откривател в институт Брюгел

Зелената сделка остава един от главните способи за подсилване на европейския суверенитет и понижаване на сметките за сила. Въпреки това битката с изменението на климата е дълготрайна и за нея европейците би трябвало да се приготвят през идващите десетилетия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР